Tornar

Com saber si tinc bruxisme: símptomes i tractament

18-02-2022
 Com saber si tinc bruxisme: símptomes i tractament'

En els últims anys el bruxisme ha començat a ocupar una part important de les patologies més comunes en la nostra societat. Considerat com un trastorn del sistema masticatori, s'estima que una gran part de la població pateix bruxisme.

Aquest moviment inconscient de les mandíbules pot donar-se tant durant el dia com durant la nit. El més freqüent, és aquell que té lloc mentre dormim i pot produir un major desgast de les dents i dolor muscular, segons la seva intensitat i durada.

A Clínica Cuadros ens trobem a molts pacients que venen a la clínica dental a Nou Barris i ens pregunten com poden saber si tenen bruxisme, així que esperem poder-te ajudés resoldre aquest dubte.

Què és el bruxisme i com detectar-lo

Si t'estàs preguntant què és el bruxisme, consisteix en un moviment de la mandíbula que provoca pressió o fricció entre les nostres dents. També se'l coneix com l'acte de grinyolar les dents.

El bruxisme comprèn des del fet d'estrènyer les dents i produir tensió mandibular i dental, com el lliscament i la fricció. Llavors, consisteix en la força i tensió mandibular, moviment que produeix desgast i congestió muscular.

Què produeix bruxisme

Hi ha molt de debat sobre què produeix el bruxisme i quin és el seu origen. No hi ha una única resposta i es valoren factors hereditaris, però els especialistes donen importància a factors psicològics.

En aquest sentit, l'estrès, l'ansietat i els problemes de somni solen utilitzar-se com a causes principals del bruxisme. Això sí, la mala alineació de les dents, els trastorns respiratoris i les males postures, també juguen un paper protagonista.

Com evitar grinyolar les dents

Des de les clíniques dentals apostem per tractaments que puguin ajudar-te a reduir els efectes negatius del bruxisme. De totes maneres, és una bona recomanació aprofitar per a introduir hàbits saludables per a reduir els factors relacionats amb l'estrès.

En aquest sentit, apostem també per a pal·liar-lo a través d'una millor alimentació, la practica regular d'esport i la introducció d'activitats relaxants, com podria ser la meditació o el ioga, entre altres.

Símptomes del bruxisme

És variada la simptomatologia del bruxisme en les persones i moltes vegades és el dentista especialista qui s'adona que el pacient el pateix. Sol veure's per la postura o pel desgast dental, com també a través d'unes certes respostes donades per la persona.

Els principals símptomes del bruxisme són el dolor mandibular i el mal de cap. Palpant els laterals de la mandíbula podem notar si tenim tensió o la musculatura contracturada. És comú també adonar-se perquè estem fent pressió amb la mandíbula i tenim la boca tancada.

Tractament amb fèrula de descàrrega

Per a trobar un bon tractament per al bruxisme, és important trobar l'origen d'aquesta patologia. Per això esmentàvem que és recomanable aprofitar la situació per a introduir o potenciar els hàbits de vida saludables.

Com a especialistes, acostumem a apostar per les fèrules de descàrrega. Especialment, en aquells casos de bruxisme nocturn, atès que costa controlar-ho i així evitem la sobrecàrrega muscular, però pal·liem els efectes negatius de la fricció i rechinamiento de les dents.

Val la pena la fèrula de descàrrega?

La fèrula de descàrrega ens ajuda a relaxar l'articulació ATM i així reduir el rechinamiento que produeix el gest mandibular. Aquest dispositiu ens evita efectes negatius del bruxisme, però no l'evita.

Igual que la fisioteràpia per a rehabilitar o descontracturar la musculatura, també evita les conseqüències nocives del bruxisme sobre la teva musculatura o boca, però no evita el bruxisme. Els exercicis per a eliminar la tensió muscular i els exercicis de relaxació, poden ser-nos de molt d'ajuda per a combatre el bruxisme.

Autor:

Dr. Álvaro Cuadros Zea

Especialista en implantologia, periodòncia i rehabilitació estètica. Llicenciat en Odontologia i Màster Internacional en Rehabilitació, Implantologia i Periodòncia. Al costat de postgraus en cirurgia oral i estètica.
Ofertes Tractaments dentals en promoció
Tractaments dentals en promoció
Veure ofertes