Tornar

Les nafres de la boca: Què són i com es curen?

22-11-2022
Les nafres de la boca: Què són i com es curen?'
Les nafres de la boca es produeixen a causa de moltes causes. Fins a un cert punt, és freqüent no poder determinar d'una manera concreta quina ha produït la ferida en la boca. Però, sí que és cert que hi ha un seguit de pràctiques o rutines que afecten negativament i que poden produir l'aparició de les nafres en la boca.

És per això que hi ha casos en els quals una nafra en la boca pot requerir un tractament mèdic per a eliminar el problema. Però, si no hi ha cap problema greu, els símptomes desapareixeran amb uns hàbits saludables d'higiene i una alimentació adequada, com sabem per experiència en aquells pacients que ens pregunten en la clínica dental a Sant Celoni.

Així que en Clínica Cuadros t'expliquem què són les nafres de la boca, quines són les seves causes i com podem combatre-les.

Què són les nafres de la boca

Les nafres de la boca, també conegudes com aftes o úlceres bucals, són petites lesions en la mucosa de la boca. Poden ser molt doloroses i apareixen en forma de petits punts blancs o vermells. Encara que les nafres de la boca solen ser benignes, a vegades poden ser indici d'una infecció més greu.

Causes de les nafres

Les nafres de la boca es produeixen per diversos factors, alguns interns i altres externs. Els factors interns inclouen estrès, fatiga, falta de vitamines o minerals, canvis hormonals i trastorns autoimmunes.

Pel seu costat, els factors externs inclouen traumatismes en la boca, irritació per dentadures mal ajustades o exposar-se a la calor o al fred intens. Les nafres de la boca solen desaparèixer espontàniament en un termini d'una a dues setmanes, però si persisteixen o apareixen repetidament és important consultar a un metge per a determinar si hi ha una *ca usa subjacent.

Altres factors de risc

Com dèiem, les nafres de la boca són úlceres que es formen en la mucosa oral. Les nafres compten amb un seguit de factors de risc a valorar, incloent-hi l'estrès, la falta d'higiene oral, i el tabaquisme. També poden ser causades per malalties com l'herpes simple o la candidiasi.

Recomanacions per a curar les nafres

Existeixen diverses teràpies que es poden utilitzar per a curar les nafres de la boca. Alguns tractaments són més efectius que uns altres, i el tipus de tractament que es requereix depèn de la grandària, la severitat i la ubicació de la nafra.

Un bon primer pas és netejar la zona afectada amb aigua tèbia i sabó. Això ajudarà a eliminar qualsevol bacteri o virus que pugui estar causant la nafra. També es pot usar un col·lutori suau per a ajudar a alleujar el dolor i reduir la inflamació.

Si la nafra és petita i no està molt profunda, es pot tractar amb un medicament tòpic com una crema o un gel. Aquests medicaments ajuden a curar les nafres de la boca en protegir-la dels bacteris i permetre que es formi una crosta sobre la ferida.

Per a nafres més grans o profundes, és possible que es necessiti prendre antibiòtics

Tips per a prevenir ferides en la boca

Les nafres de la boca o aftes són una molèstia molt comuna. Sovint, apareixen sense avís i poden ser doloroses i irritants. Afortunadament, hi ha algunes coses que es poden fer per a prevenir les aftes o alleujar el dolor si ja les tens.
  • Mantente hidratat: Beure suficient aigua ajuda a mantenir la boca hidratada i evita que s'assequin i s'esquerdin les genives.
  • Neta la teva boca: Raspalla les dents amb un raspall suau després de cada menjar per a eliminar els residus i la placa. Esbandeix-te bé amb aigua tèbia després de raspallar-te. Usar fil dental diàriament també ajuda a mantenir neta la teva boca.
  • Menja fruites i verdures: Els aliments rics en vitamina C, com les fruites i verdures fresques, ajuden a enfortir el teixit de la mucosa oral, la qual cosa redueix el risc de nafres.
  • Evita irritants: com són l'alcohol o el tabac, com a líquids molt freds o calents.
La boca és una de les parts més importants del cos humà, amb el que és fonamental mantenir unes bones practiques higièniques. Per tant, és fonamental raspallar-se les dents, com a mínim, dues vegades al dia. I, en casos d'afecció, un col·lutori pot ser-nos de molta ajuda. Així que, si tens algun dubte, estarem encantats de poder ajudar-te.
Autor:

Dr. Álvaro Cuadros Zea

Especialista en implantologia, periodòncia i rehabilitació estètica. Llicenciat en Odontologia i Màster Internacional en Rehabilitació, Implantologia i Periodòncia. Al costat de postgraus en cirurgia oral i estètica.
Ofertes Tractaments dentals en promoció
Tractaments dentals en promoció
Veure ofertes