Tornar

Què és un TAC dental?

06-10-2022
Què és un TAC dental?'
En les primeres consultes, però també en les posteriors, hi ha un seguit de pràctiques i eines que en les clíniques usem per costum. Una d'elles, perquè ens ajuda molt a conèixer la situació del pacient, és el TAC dental. És per això que els nostres dentistes a Sant Celoni se serveixen d'aquesta tecnologia tant per a ells, com per al pacient, i així saber quines són les seves necessitats i estat. Veurem més al detall què és el TAC dental i per a què el seu usa.

Què és un TAC dental

El tac dental o Tomografia Axial Informatitzada és un tipus de prova diagnòstica que es realitza a partir d'un aparell de raigs X que ens permet obtenir imatges en tres dimensions de la boca. És un tipus de radiografia que utilitzem amb molta freqüència per a analitzar la situació dels nostres pacients i realitzar el diagnòstic.

Com es fa un TAC dental

Abans de la prova de diagnòstic per imatge, el pacient no ha de realitzar cap mena de preparació prèvia ni cap tractament addicional. L'única cosa que serà necessari és retirar tots els objectes metàl·lics que aquest pugui portar, per a evitar que pugui afectar l'obtenció d'imatges.

Durant el TAC serà necessari que el pacient romangui molt quiet perquè es puguin obtenir correctament les imatges. Durant la prova, l'equip de raigs X i detector giraran al voltant de la boca uns 360 graus, per a obtenir imatges completes. Aquest tipus de diagnòstic sol durar entre 20 i 40 segons.

El pacient no sentirà cap dolor a l'hora de sotmetre's a la prova i una vegada finalitzada pot realitzar vida normal.

Què es veu en un tac dental

Aquest tipus de proves són molt útils, ja que ens permeten obtenir imatges tant de les estructures dentals com òssies del pacient.

És un tipus de tractament que no es realitza de forma repetida, ja que té molta més exposició de la que té una radiografia dental. Així i tot, presenta un gran avanç tecnològic respecte a una altra mena de proves de diagnòstic perquè ofereix unes imatges amb major detall.

Els resultats de la prova s'obtenen directament a través de la pantalla, la qual cosa permet una avaluació més ràpida. A més, ofereix altres avantatges com:
 • Conèixer per on passen els vasos sanguinis i nervis, un factor molt important per a quan es necessita realitzar una intervenció quirúrgica.
 • Comprendre la densitat de l'os i peça dental, la qual cosa ens permet conèixer més a fons sobre l'afectació de peces dentals i sobretot els queixals del judici.
 • Ofereix precisió per a dissenyar un correcte tractament i creació de cèl·lules dentals o ortodòncia.
En conseqüència, el TAC dental ens permet conèixer bé quina és la situació del pacient i quines són les seves necessitats, podent oferir un tractament personalitzat.

Tac dental per a què serveix

Aquestes proves són utilitzades sobretot prèvies a la realització de tractaments d'implantologia, però també és utilitzada per a:
 • Conèixer la dimensió òssia del pacient.
 • Previ a una intervenció dental.
 • Planificació quirúrgica.
 • Detecció de tumors i lesions quístiques.
 • Localització d'una patologia interna.
 • Col·locació d'implants.
 • Revisió dels queixals del judici.
 • Valoració prèvia a un tractament d'ortodòncia.
Les imatges obtingudes ens permeten realitzar un diagnòstic detalladament i planificar amb major precisió el tractament que s'aplicarà. D'aquesta manera, sabem que el tractament que oferim a la persona és a la seva mesura i sempre segons la seva situació. És per això que el TAC dental és una eina bàsica en les nostres clíniques, perquè ens assegurem que oferim un tracte de qualitat.

Esperem que amb aquesta publicació sobre què és TAC dental, hagis pogut sortir de dubtes i ara coneguis una mica més de prop aquesta eines. En Clínica Cuadros ens dubtarem a utilitzar-ho per a oferir-te el millor servei possible.
Autor:

Dr. Ramón Cuadros Cruz

Especialista en implantologia, cirurgia oral i pròtesi dental. Membre fundador de Clínica Quadres. Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Doctorat en Odontologia. Màster en rehabilitació i periodòncia, professor coordinador en Cirurgia Avançada.
Ofertes Tractaments dentals en promoció
Tractaments dentals en promoció
Veure ofertes