Tornar

Diferència entre carilles i corones dentals

24-01-2022
Diferència entre carilles i corones dentals'

És molt comú que encara existeixin dubtes sobre quin és la diferència entre carilles i corones dentals. A grans trets, solem diferenciar aquests dos tractaments segons l'objectiu per al qual s'utilitzen.

Les carilles dentals tenen un enfocament més centrat en el resultat estètic, mentre que les corones dentals busquen oferir un tractament de reconstrucció. Però, com es podrà imaginar, això no significa que un tractament basat en corones dentals no doni importància al resultat estètic.

De la mateixa manera, les carilles també tenen en compte l'important procés de reconstrucció que necessita cada pacient per a recuperar la seva normalitat. Així que per a entendre-ho millor, veurem les principals diferències al detall.

Carilles dentals: diferències principals

Les carilles dentals formen part de les solucions més demandades dins de l'odontologia estètica. Això es deu al fet que permeten millorar de manera notòria les dents, molt ràpida i eficaçment.

De manera general, entenem les carilles com a fines làmines, que poden ser de porcellana o composite, i es col·loquen en la part frontal i visible de la dent per a millorar el seu resultat estètic.

És a dir, se centra més en el seu resultat estètic i el seu objectiu no focalitza tant la funcionalitat de les peces. Per tant, entenem les carilles dentals com un tractament centrat en aconseguir un aspecte més harmònic de les dents.

Tipus de carilles dentals

Com acabem de veure, quan definim les carilles hem de parlar dels tipus que existeixen per a entendre millor en què consisteixen: 

  • Carillas de composite: el composite és una resina que a través d'una tècnica d'estratificació, permet donar forma, color, grandària i textura a una peça dental. És a dir, permet imitar la naturalitat de les dents, aconseguint l’aspecte i opalescència desitjada.
  • Carilles de ceràmica: es tracta d'unes fines làmines amb un gruix entre 0.3 i 1mm, fetes a mida en el laboratori. Es col·loquen en la superfície anterior de la dent, aconseguint un elevat resultat estètic i molta resistència. Es dissenyen a mesura de cada cas.

Aquests tipus de carillas ens permeten actuar amb gran solvència en casos de fractura dental, desgast, alteracions de la peça i taques. Sent així un dels tractaments més sol·licitats.

Corones dentals: diferències principals

Si tenim en compte les principals diferències de les carillas, quan parlem de les corones hem de tenir en compte que la corona ocupa tota la dent. És a dir, si la carilla representava una làmina que se situava en la part visible, la corona ocupa la peça ja que es tracta d'una funda.

En conseqüència, les corones dentals solen utilitzar-se en casos de dents més deteriorades, des de fractures o patologies orals com podria ser la càries. El seu objectiu principal és rehabilitar l'estructura perduda de la dent, recuperant el seu aspecte natural i funcional.

Les diferències entre carillas i corones dentals

Com hem vist, es tracta de dos tipus de tractaments diferents. D'una banda, les carilles tenen un enfocament més estètic, encara que també permeten posar solució a problemes com a fractures o desgastos. Es tracta d'una làmina en la part visible de la dent, per a millorar el seu aspecte.

D'altra banda, les corones dentals són fundes que es col·loquen en la peça afectada, que sol presentar un desgast o afectació major. En aquest cas, predomina la funció practica de la peça afectada, encara que també permet aconseguir un resultat estètic.

Des de Clínica Cuadros esperem haver-te ajudat a resoldre els teus dubtes i que ara puguis conèixer més al detall la diferència entre les carilles i les corones dentals. Si tens qualsevol dubte relacionat, pots contactar-nos sense compromís.

Autor:

Dr. Ramón Cuadros Cruz

Especialista en implantologia, cirurgia oral i pròtesi dental. Membre fundador de Clínica Quadres. Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Doctorat en Odontologia. Màster en rehabilitació i periodòncia, professor coordinador en Cirurgia Avançada.
Ofertes Tractaments dentals en promoció
Tractaments dentals en promoció
Veure ofertes